VOC Data Experience
Looptijd: | April 2020 - december 2020 |
Subsidieverstrekker: | Stimuleringsfonds Creatieve Industrie |
Subsidieomvang: | 125.000 euro |
Opvallend: | Een overweldigende hoeveelheid gegevens uit de datasets VOC-opvarenden, Dutch-Asiatic Shipping en Boekhouder-Generaal Batavia worden zichtbaar en invoelbaar gemaakt. |
Valorisatie: | De augmented reality-installatie VOC Data Experience is te zien bij Nederlandse maritieme musea, zoals het Scheepvaartmuseum en het Maritiem Museum Rotterdam. |
Werkten er vrouwen op de schepen van de VOC? En slaven? Wat was de kans dat je in Nederland terugkeerde als je met een VOC-schip uitvoerde? En kon je rijk worden als zeeman of soldaat aan boord? Deze en andere vragen komen aan bod in een publieksvriendelijke augmented reality-installatie die Huygens ING samen met Studio Louter / Studio Bertels ontwikkelde.
Tekst gaat onder de video verder.
Het Huygens ING beheert veel online resources die gerelateerd zijn aan de maritieme geschiedenis van Nederland. Ook wordt bij het instituut onderzoek gedaan op dit gebied, met recent veel aandacht voor de levens en carrières van zeelieden. In het project ‘Zij voeren mee met de VOC’ wordt een deel van de resultaten uit dit onderzoek verwerkt in de augmented reality-installatie VOC Data Experience. Deze zal vanaf 9 juni te zien zijn in Het Scheepvaartmuseum. Bezoekers van de installatie kiezen een vraag waar zij het antwoord op willen zien en worden vervolgens meegenomen op een reis langs datavisualisaties in augmented reality, wat de overweldigende hoeveelheid gegevens uit de datasets VOC-opvarenden, Dutch-Asiatic Shipping en Boekhouder-Generaal Batavia invoelbaar maakt. Bij deze reis worden zij begeleid door experts die in gesprek met projectmedewerker Lodewijk Petram extra toelichting bij de getoonde gegevens geven of deze vanuit een verrassend perspectief belichten. Er wordt onder meer samengewerkt met erfgoedspecialist Dyonna Bennett en historici Wim Manuhutu en Suze Zijlstra.
Vanuit het Huygens ING zijn drie medewerkers bij dit project betrokken: Jelle van Lottum, hoofd van de afdeling Geschiedenis, Lodewijk Petram, senior research data manager bij de afdeling Digitaal databeheer, en Sebastiaan Derks, hoofd van de afdeling Digitaal databeheer. De installatie wordt in januari 2021 gelanceerd bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, en zal daarna langs andere musea en instellingen reizen. Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van bijna € 125.000 van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie binnen de regeling Digital Heritage x Public.